Gustav appartementen:
compact en stoer

Al meer dan 50 jaar bouwt Inbo inspirerende plekken die mensen zich eigen kunnen maken en die met hen mee kunnen veranderen. Huizen waar mensen prettig wonen. Plekken waar mensen elkaar tegenkomen. Waar mensen bij willen horen, een community vormen. Waar het samen leuker is. Altijd is daar een binding met de plek, met de historie, met herinneringen. Met nieuwe impulsen versterkt Inbo de kracht van het bestaande. Een perfecte match voor het Sphinxkwartier dus.

Arnold Homan: “Ikzelf werk al weer 15 jaar als architect bij Inbo. Ik ben architect ‘van stoel tot stad’, van een tafelontwerp tot landschapsontwerp en alles daar tussen. Kern voor mij is via mijn ontwerpen bij te dragen aan een fijne woon- en gebruiksomgeving voor – centraal staand –  haar gebruikers. In mijn werk vormt integraal ontwerpen (functioneel, technisch-maakbaar, sociaal, duurzaam & esthetisch)  uitgangspunt.”

"Ik ben architect van stoel tot stad,
van een tafelontwerp tot landschapsontwerp en alles daar tussen." 

Arnold Homan, Inbo

Gustav is een compact, stoer vijflaags appartementenblok en bevat 40 appartementen alsmede 5 riante penthouses. Alle appartementen beschikken over een inpandige buitenruimte: zo verraadt het blok niet direct haar woonfunctie. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage. Op elk van de onderste vier bouwlagen bevinden zich 10 appartementen rond een gemeenschappelijke halruimte. De vijfde laag - penthouselaag - ligt net iets terug en opent zich overhoeks in riante dakterrassen met grandioos uitzicht over de binnenstad van Maastricht. Het gevelontwerp draagt industriële kenmerken in zich van ritmische structuren met eenduidige invullingen, die verwijzen naar het karakter van het voormalige Sphinx-terrein. Het gevelraster is opgetrokken in zogenaamd blokverband metselwerk (halfsteens verband in dubbele lagen gemetseld), ingevuld met in staal/aluminium gedetailleerde balkons, metselwerkaccenten en verdiepingshoge kozijnen. Terughoudend kleurgebruik versterkt het gebiedseigen karakter.
 
“Wat ik persoonlijk erg fraai vind - maar voor het bouwen in het zuiden van ons land helemaal niet zo uniek is - is het (lichte) hoogteverschil in het terrein. Hierdoor ontstaat een plint met terrassen aan de Pikeursbaan, terwijl de entree van Gustav aan De Cassij op maaiveld ligt. Dit hoogteverschil brengt dynamiek in de beleving als je langs de gevelwand, toch zo’n 50 meter lang, wandelt. Daarnaast ligt Gustav echt op steenworp afstand van de Markt, wat ik toch wel markant vind. Ik denk dat het Sphinxkwartier straks in wederkerige zin een hele mooi verlengde van de levendige binnenstad gaat vormen. Een prettige, verzorgde woonomgeving die positief gaat bijdragen aan deze flank van de stad.”